Svatomartinské hody
od 4. 11. 2023
Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž u větších sedláků končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy z pečené husy a dalšími dobrotami.
500 g Svatomartinská husička pečená na cibuli, jablíčkách a mladém víně s červeným zelím, houskovým knedlíkem a decinkou mladého vína
Tradičně pečená husa z domácího chovu, den předem solená, plněná jablíčky a cibulí a při pečení podlévaná mladým vínem. Jako přílohu podáváme červené zelí marinované ve víně se skořicí, perníkem, jablečnými povidly a houskovým knedlíkem. Pro snazší konzumaci husičku vykostíme a připravíme maso z prsíček i stehýnek, pokud máte raději tradiční ¼ husičky, požádejte prosím obsluhu.
Nemáte právě chuť na červené zelí, nebo houskový knedlík? Přílohy lze libovolně měnit – bramborové lokše, špekový knedlík, bramborový knedlík, zadělávané zelí se slaninou a hruškami, dýňové zelí s medem nebo kysané zelí s burčákem.
549 Kč (1, 3, 7)
Husí jatýrka v sádle s čerstvým chlebem od Křížků
Když se zabila husa, tak jatýrka v sádle s trochou tlučeného hřebíčku nemohla chybět na slavnostním stole. Podávané jen tak s dobrým chlebem, špetkou soli a jemně krájenou cibulkou.
145 Kč (1)
Kaldoun s husími drůbky, pečenými nudlemi a zeleninou
Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek“ dotyčného opeřence.
95 Kč (1, 3, 7, 9)
Zadělávané husí žaludky se špekovým knedlíkem
Toto jídlo neochutnáte všude. Husí žaludky uvaříme s divokým kořením, cibulí a bílým vínem. Připravíme si máslovou jíšku a zahustíme vývar na omáčku. Dochutíme citronovou kůrou a šťávou a zjemníme smetanou. Podáváme s karlovarským knedlíkem.
217 Kč (1, 3, 7, 12)
Bramborová lokše plněná lehce zauzeným trhaným kachním masem na červeném zelí marinovaným ve víně se skořicí, perníkem a švestkovými povidly
Letos měla lokše velký úspěch na food festivalu v Kostelci, tak jsem toto jídlo přenesl i do našeho jídelníčku. Pečené kachní maso lehce ovoněné v keramickém Green Egg a plněné do poctivé bramborové lokše. Plněnou lokši servírujeme na červeném zelí s trochou cibulky a škvarků.
289 Kč (1, 3, 9, 12)
Šafránové rizoto s mladým vínem, dýňovým zelím s medem a jablečným octem, čerstvým sýrem, grilovanými plátky červené řepy a dýňovými semínky
Připravili jsme zajímavé bezmasé a také bezlepkové jídlo. Rizoto v italském stylu se šafránem a bílým vínem doplňuje dýňové zelí, které se peče a dochucuje medem, jablečným octem a trochou soli. Jídlo pak skvěle osvěží čerstvý kravský sýr a grilované plátky červené řepy, které marinujeme s bylinkami a olivovým olejem.
210 Kč (7, 10, 12)
200 g Smažená vepřová krkovička s lehkým bramborovým salátem a česnekovou majonézou s osmaženou cibulkou
Vepřová klasika smažená na másle s lehkým bramborovým salátem ochuceným na kyselo. Řízek můžeme také podávat jako krajovou specialitu „Pavlišov“ s kysaným zelím a houskovým knedlíkem
259 Kč (1, 3, 7, 10)