Svatomartinské hody od 4. 11. 2023

Svatomartinské hody

od 4. 11. 2023

Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž u větších sedláků končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy z pečené husy a dalšími dobrotami.

500 g Svatomartinská husička pečená na cibuli, jablíčkách a mladém víně s červeným zelím, houskovým knedlíkem a decinkou mladého vína

Tradičně pečená husa z domácího chovu, den předem solená, plněná jablíčky a cibulí a při pečení podlévaná mladým vínem. Jako přílohu podáváme červené zelí marinované ve víně se skořicí, perníkem, jablečnými povidly a houskovým knedlíkem. Pro snazší konzumaci husičku vykostíme a připravíme maso z prsíček i stehýnek, pokud máte raději tradiční ¼ husičky, požádejte prosím obsluhu.

Nemáte právě chuť na červené zelí, nebo houskový knedlík? Přílohy lze libovolně měnit – bramborové lokše, špekový knedlík, bramborový knedlík, zadělávané zelí se slaninou a hruškami, dýňové zelí s medem nebo kysané zelí s burčákem.

549 Kč (1, 3, 7)

Husí jatýrka v sádle s čerstvým chlebem od Křížků

Když se zabila husa, tak jatýrka v sádle s trochou tlučeného hřebíčku nemohla chybět na slavnostním stole. Podávané jen tak s dobrým chlebem, špetkou soli a jemně krájenou cibulkou.

145 Kč (1)

Kaldoun s husími drůbky, pečenými nudlemi a zeleninou

Kaldoun se říkalo drůbežím drobům v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek“ dotyčného opeřence.

95 Kč (1, 3, 7, 9)

Zadělávané husí žaludky se špekovým knedlíkem

Toto jídlo neochutnáte všude. Husí žaludky uvaříme s divokým kořením, cibulí a bílým vínem. Připravíme si máslovou jíšku a zahustíme vývar na omáčku. Dochutíme citronovou kůrou a šťávou a zjemníme smetanou. Podáváme s karlovarským knedlíkem.

217 Kč (1, 3, 7, 12)

Bramborová lokše plněná lehce zauzeným trhaným kachním masem na červeném zelí marinovaným ve víně se skořicí, perníkem a švestkovými povidly

Letos měla lokše velký úspěch na food festivalu v Kostelci, tak jsem toto jídlo přenesl i do našeho jídelníčku. Pečené kachní maso lehce ovoněné v keramickém Green Egg a plněné do poctivé bramborové lokše. Plněnou lokši servírujeme na červeném zelí s trochou cibulky a škvarků.

289 Kč (1, 3, 9, 12)

Šafránové rizoto s mladým vínem, dýňovým zelím s medem a jablečným octem, čerstvým sýrem, grilovanými plátky červené řepy a dýňovými semínky

Připravili jsme zajímavé bezmasé a také bezlepkové jídlo. Rizoto v italském stylu se šafránem a bílým vínem doplňuje dýňové zelí, které se peče a dochucuje medem, jablečným octem a trochou soli. Jídlo pak skvěle osvěží čerstvý kravský sýr a grilované plátky červené řepy, které marinujeme s bylinkami a olivovým olejem.

210 Kč (7, 10, 12)

200 g Smažená vepřová krkovička s lehkým bramborovým salátem a česnekovou majonézou s osmaženou cibulkou

Vepřová klasika smažená na másle s lehkým bramborovým salátem ochuceným na kyselo. Řízek můžeme také podávat jako krajovou specialitu „Pavlišov“ s kysaným zelím a houskovým knedlíkem

259 Kč (1, 3, 7, 10)


Nadcházející události

1. 11. – 22. 12. 2023 — Vánoční večírky

31. 12. 2023 — Silvestrovská diskotéka

Další akce