Proč a kdy je „Posvícení“
Posvícení je vzpomínková slavnost na posvěcení kostela.
Výraz „posvícení“ znamená totéž co „posvěcení“.
Ve Lhotě určuje termín posvícení svátek Františka. Pokud má František svátek od pondělí do soboty, pak slavíme posvícení v tom daném týdnu. Pokud vyjde, svátek na neděli, slavíme ve Lhotě posvícení až následující víkend.
Lhoťáci pak posvícení slaví nejraději u dobře propečené kachničky s různým zelím a knedlíky se sklenkou dobrého vína nebo dobrým náchodským pivem.
Pečená posvícenská kachna s červeným zelím a houskovým knedlíkem, zdobená cibulkou a škvarečky
Tradiční posvícenská kachna pečená s cibulí, jablíčky a podlévaná vínem. Posvícenská kachna se podává s červeným zelím marinovaným ve víně se švestkovými povidly a trochou skořice. Jako příloha pak ke kachně patří dobrý domácí houskový knedlík.
Pokud máte raději jinou přílohu, můžete je volně kombinovat dle nabídky – špekový knedlík, lokše, bramborový knedlík, nebo kysané zelí.
389 Kč
HuHu posvícenské ochutnávkové prkénko s chlebovými topinkami
Husí paštika, vepřové ve vlastní šťávě, králičí paštika, zeleninový tataráček „Vegáč“, listový salátek s naší HuHu zálivkou, cibulové čatní, salát z kyselé zeleniny s houbami, falešné brusinky a chlebové topinky
368 Kč (2–4 osoby) | 552 Kč (4–6 osob)
200 g Restovaná kachní jatýrka na cibulce s rybízovým kompotem a kapkou portského vína, bramborová lokše, dýňový kompot
Kachní jatýrka očistíme a marinujeme přes noc v mléce. Poté si nakrájíme šalotku na plátky. Na kachním sádle orestujeme nejprve cibuli, přidáme játra a krátce orestujeme. Jatýrka s cibulí dáme odpočívat a do výpeku přidáme trochu rybízového kompotu a kapku portského vína. Šťávu zredukujeme, přidáme cibuli a jatýrka, prohřejeme a podáváme s dýňovým kompotem z dýně hokaido a bramborovou lokší.
245 Kč
200 g Smažené dančí řízečky s pečenými bramborovými klínky a tatarskou omáčkou s křenem
K podzimu patří také zvěřina a k posvícení řízky. Tak jsem to spojil dohromady a připravil smažené dančí řízečky. Maso na řízky marinujeme v jogurtu s dijonskou hořčicí a obalujeme ve strouhance s bylinkami, sušeným česnekem a uzenou paprikou.
310 Kč
Bramborové knedlíky plněné trhaným kachním masem s česnekem a bylinkami na kysaném zelí s osmaženou cibulkou se škvarky
Tradiční české jídlo jsme trochu upravili. Do bramborového těsta plníme kachní maso, které jsme dlouho táhli v sádle ochuceném česnekem a bylinkami. K bramborovým knedlíkům podáváme výborné kysané zelí dušené v burčáku s jíškou z kachního sádla, domácími škvarky a orestovanou cibulkou.
258 Kč