Svatomartinské hody
od 1. 11. 2025
Tradice Svatomartinského vína sahá až na dvůr císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den totiž u větších sedláků končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo při skleničce prvního vína z podzimní sklizně a nad chutnými pokrmy z pečené husy a dalšími dobrotami.
Svatomartinská husička pečená na cibuli, jablíčkách a mladém víně s červeným zelím, houskovým knedlíkem a decinkou mladého vína
Tradičně pečená husa z domácího chovu, den předem solená, plněná jablíčky a cibulí a při pečení podlévaná mladým vínem. Jako přílohu podáváme červené zelí marinované ve víně se skořicí, švestkovými povidly a houskovým knedlíkem. Pro snazší konzumaci husičku vykostíme a připravíme maso z prsíček i stehýnek, pokud máte raději tradiční ¼ husičky, požádejte, prosím, obsluhu.
Nemáte právě chuť na červené zelí, nebo houskový knedlík? Přílohy lze libovolně
měnit – bramborové lokše, špekový knedlík, bramborový knedlík, zadělávané zelí se slaninou, kysané zelí s jablky.
569 Kč
(1, 3, 7, 12)
HuHu svatomartinské ochutnávkové prkénko s chlebovými topinkami
Husí rillettes, nebo také hrubá pomazánka, vepřové ve vlastní šťávě, husí paštika, zeleninový tataráček „Vegáč“, listový salátek s naší HuHu zálivkou, cibulové čatní, domácí okurková čalamáda, brusinky, chlebové topinky.
368 Kč (2–4 osoby) | 460 Kč (4–6 osoby)
(1, 7, 9, 10, 12)
Husí jatýrka v sádle s čerstvým chlebem
Když se zabila husa, tak jatýrka v sádle s trochou tlučeného hřebíčku nemohla chybět na slavnostním stole. Podávané jen tak s dobrým chlebem, špetkou soli a jemně krájenou cibulkou.
145 Kč
(1)
Kaldoun s husími drůbky, pečenými nudlemi a zeleninou
Kaldoun se říkalo vývaru z drůbežích drobů v dobách proslulé české kuchařky M. D. Rettigové. Hustá zadělávaná polévka patřila k sváteční tabuli, při níž se servíroval „zbytek“ dotyčného opeřence.
115 Kč
(1, 3, 7, 9)
Zadělávané husí žaludky se špekovým knedlíkem
Toto jídlo neochutnáte všude. Husí žaludky uvaříme s divokým kořením, cibulí a bílým vínem. Připravíme si máslovou jíšku a zahustíme vývar na omáčku. Dochutíme citrónovou kůrou a šťávou, a zjemníme smetanou. Podáváme se špekovým knedlíkem.
217 Kč
(1, 3, 7, 12)
Bramborová lokše plněná lehce zauzeným trhaným kančím masem na červeném zelí marinovaným ve víně se skořicí, perníkem a švestkovými povidly
Po loňské premiéře jsem toto jídlo nemohl vynechat ani letos. Pečené kančí maso lehce ovoněné v keramickém Green Egg a plněné do poctivé bramborové lokše. Plněnou lokši servírujeme na červeném zelí s trochou cibulky a škvarků.
317 Kč
(1, 3, 9, 12)
200 g Smažená vepřová kotletka s tradičním bramborovým salátem a citrónem
Vepřová smažená klasika na přepuštěném másle s tradičním bramborovým salátem a kouskem citrónu. Řízek můžeme také podávat jako krajovou specialitu „Pavlišov“ s kysaným zelím, houskovým knedlíkem a osmaženou cibulkou.
267 Kč
(1, 3, 4, 7, 9, 10)
Gratinované špecle se sýrem, špenátem a dýní, listový salát s naší zálivkou
Inspirace z Tyrolska jen jsme vynechali slaninu, abychom mohli nabídnout zajímavé bezmasé jídlo.
Domácí ručně vyráběné špecle krátce orestujeme na oleji, přidáme sýr a nudličky dýně a necháme sýr rozpustit. Na závěr přidáme lístky čerstvého špenátu a ochutíme solí, pepřem a muškátem. Celý pokrm pak krátce zapečeme, posypeme smaženou cibulkou a servírujeme s listovým salátem.
232 Kč
(1, 3, 7, 10, 12)






